Orgelconcerten

 

De data voor 2022:

 

Orgelconcerten

-vrijdag 1 juli 2022 (Stavele - 20.00u)

-vrijdag 15 juli 2022 - 20.00u

-vrijdag 29 juli 2022 - 20.00u

-maandag 15 augustus 2022 - 17.00u

 

 

kalender

Vrijdag 1 juli 2022 (20 u.)
Sint-Jan-Onthoofdingkerk Stavele

 


64-Feet - IRIS EYSERMAN & MARIE-NOELLE BETTE

64-Feet is een eigentijds orgelcollectief dat verrassende programma's brengt met oude en nieuwe muziek, eigen composities en arrangementen. Nieuwe technologie, live-electronics, synthesizer en elektronische orgels nemen een belangrijke plaats in hun instrumentarium. Het zorgt voor een logische evolutie van de orgelbouw en biedt aan het orgel de plaats dat het verdient in onze hedendaagse wereld. Het duo ontstond in 2009 bij uitnodiging voor een concert op het befaamd historisch orgel te Torre de Juan Abad in Spanje. Zij gaven voor dit concert aan Ann Eysermans de opdracht voor een creatie, wat resulteerde in een grafische partituur: 7 little pieces for 2 organists. 

De combinatie van hedendaagse muziek op historische orgels levert dan ook bijzondere effecten. Geen enkel instrument biedt zoveel mogelijkheden in de verscheidenheid van klankkleuren als het orgel. Een echte synthesizer avant la lettre! 

 

 

 

 

Vrijdag 15 juli 2022 (20 u.)
Sint-Martinuskerk Haringe

KURT ISON (Sidney / Australië)

Kurt Ison studeerde aan de Universiteit van Sydney in Australië en vervolmaakte zich in Europa. Hij is een van de meest vooraanstaande organisten van Australië. Hij werkt als organist, bariton en docent in Sydney. Zijn opname van Bach’s beroemde Toccata & Fuga in d klein op het orgel van de Sydney Town Hall werd door meer dan 9,3 miljoen mensen bekeken op YouTube. Hij concerteerde meerdere malen op prestigieuze plaatsen, zoals de Parijse Notre-Dame Kathedraal, Westminster Abbey (Londen) en The Sydney Town Hall (Australië). Kurt Ison maakt ook faam als componist. Zijn “Missa Brevis for female voices and choir” (geschreven in opdracht van de MLC School of Burwood), werd onlangs gepubliceerd door J. Butz Musikverlag Duitsland. Het werk werd gecreëerd in de Notre-Dame Kathedraal van Parijs en werd sedertdien ook nog uitgevoerd in Barcelona, Madrid en Aachen.

 

 

 

Vrijdag 29 juli 2022 (20 u.)
Sint-Martinuskerk Haringe

GERHARD GNANN (Mainz / Duitsland)

Gerhard Gnann studeerde orgel bij Ludwig Doerr, Ton Koopman, Ewald Kooiman en Guy Bovet. Hij won meerdere prijzen op internationale orgelwedstrijden, onder meer in Brugge, Speyer en de Zwitserse Orgelwettbewerb. In 1997 werd hij benoemd tot professor orgel aan de Hochschule für Musik van de Johannes Gutenberg-Universität in Mainz, waar hij verkozen werd tot een van de beste professoren. Van 2012 tot 2015 was hij organist van de Freiburger Münster. Hij wordt internationaal veel gevraagd als uitvoerend organist, jurylid bij wedstrijden, en als gastdocent voor masterclasses. Gerhard Gnann maakt vaak cd-opnames voor gekende platenlabels en werd bekroond met de ECHO Klassik prijs, de Oscar van de Duitse muziekindustrie.

 

 


Maandag 15 augustus 2022 (17u)
Sint-Martinuskerk Haringe

Robert Hostyn & Jan Vermeire

Robert Hostyn speelt sinds enkele jaren regelmatig vierhandig op orgel met Jan Vermeire. Robert is op emeritaat als leraar orgel aan het Stedelijk Conservatorium van Oostende en is als actieve organist vaak te horen in Koksijde en Haringe. Jan Vermeire is organist-titularis van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde. Op hun programma staan vooral klaviertranscripties van bekende orkestwerken zoals Eine kleine Nachtmusik van Wolfgang Amadeus Mozart of de Ouverture van de opera De barbier van Sevilla van Gioachino Rossini.